Vegan sushi met zwarte rijst

Hartig

Een lekker en gezond recept voor een koolhydraat-dag


Dit is een goede match: de zoete smaak van de zwarte rijst, het pittige van de wasabi, het zoute van de sojasaus met daarbij de zachte avocado en de knapperige groenten.

Ingrediënten

  • 500 gram zwarte rijst
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel suiker (of kokosbloesemsuiker)
  • 1/2 theelepel zout
  • 5 vellen nori (gedroogd en geroosterd zeewier)
  • 1 stuk komkommer (zonder de zaden), geschild en in lange repen of reepjes
  • 1 avocado in dunne plakjes
  • 1 stuk rauwe wortel in lange repen of reepjes
  • 5 eetlepels of meer shoyu (Japanse soyasaus)
  • wasabi-pasta, hoeveelheid naar smaak

Bereidingswijze

Was de rijst en kook deze langzaam gaar zoals aangegeven op de verpakking of zoals je gewend bent. Ik doe meestal de helft van de kooktijd en plaats de pan daarna tussen 2 kussens in bed om verder te garen.
Doe de aangegeven hoeveelheid azijn, suiker en zout in een steelpannetje en roer op een laag vuur tot de suiker en het zout zijn opgelost.
Als de rijst gaar is doe je de rijst in een niet-metalen kom en roer je de rijst met een houten lepel los. Maak een kuiltje in het midden, roer de azijndressing er goed door en laat weer iets afkoelen.
Leg een norivel met de glanzende kant omlaag op een bamboematje en verdeel er een vijfde van de rijst over. Laat de randen aan de zijkanten en het uiteinde vrij. De kant die naar je toe is gericht mag je bedekken met rijst.
Verdeel een vijfde van de komkommer, wortel en avocado in een horizontale strook in het midden over de rijst.
Maak het uiteinde van het norivel vochtig met een beetje water.
Rol het geheel mooi strak op. Druk met het matje goed aan.
Neem de sushirol van het matje en snijd met een scherp mes de uiteinden eraf en snijd de rol in 6 à 8 plakken van gelijke breedte.
Meng in een schaaltje de shoyu met de wasabi.

Sushi eet je met de hand. Doop je sushi in de shoyu met wasabi en enjoy!

koolhydraat

2 personen

15 minuten + 40 minuten kooktijd rijst

makkelijk

Bara Leefstijl recepten

Lekker, gezond en gemakkelijk

Variatie op tabouleh

Variatie op tabouleh

Een lekker en gezond recept met quinoa voor een koolhydraat-dag Als je varieert en maar wat doet kan het soms verrassend lekker zijn. Zo ook deze salade. In plaats van bulgur heb ik quinoa gebruikt en in plaats van peterselie en munt, koriander. Ingrediënten 500 gram...

Lees meer
Frisse kokosyoghurt met fruit

Frisse kokosyoghurt met fruit

Een heerlijk ontbijt en Rambam-proof natuurlijk. Kokos is fruit en combineert daarom goed met fruit. Ingrediënten kokosyoghurt zoveel als je wilt vers fruit agave- of ahornsiroop, hoeveelheid naar smaak (ik had aardbeiensaus) Bereidingswijze Doe de kokosyoghurt in een...

Lees meer
Romige courgette-prei soep

Romige courgette-prei soep

Dat simpel zo lekker kan zijn bewijst deze soep. Met slechts enkele ingrediënten en een paar luttele minuten bereidingstijd heb je een gezond Rambam-proof soepje op tafel. Ingrediënten kokosolie of zonnebloemolie om in te bakken 1 ui, in stukjes gesneden 1 teen...

Lees meer
Mmmmm, Chai latte

Mmmmm, Chai latte

Een warme, kruidige drank die troostend en tegelijkertijd verkwikkend is. Ingrediënten mespuntje gemalen steranijs mespuntje gemalen gember mespuntje gemalen kardemom mespuntje gemalen kruidnagel mespuntje gemalen nootmuskaat mespuntje gemalen peper 1 theelepel...

Lees meer
Snijbiet met peulvruchten in kokoscrème

Snijbiet met peulvruchten in kokoscrème

Een super makkelijk en super voedend super smakelijk gerechtje. Ingrediënten beetje kokosolie (of andere olie) om in te bakken ui in stukjes gesneden bos snijbiet in kleine stukjes gesneden 3 tenen knoflook, geperst of fijn gesneden 1 blik peulvruchten naar keuze 1...

Lees meer
Prachtig paarse chia-vla

Prachtig paarse chia-vla

Een prachtig paars gekleurd ontbijt of zo maar een lekker hapje tussendoor. Helemaal Rambam-proof natuurlijk en heel erg gezond. Ingrediënten 1 kopje chia zaad gemalen kaneel en/of kardamom, hoeveelheid naar eigen smaak 3 kopjes ongezoete plantaardige 'melk' (bijv....

Lees meer